l’Ancien Vignoble is gelegen, aan een rustig landweggetje, in een heuvelachtig en bosrijk gebied in het zuidoosten van de Dordogne aan de rand van het Franse dorpje Saint Julien-de-Lampon, ongeveer 500 meter van de rivier de Dordogne.

Rustig landweggetje
Rustig landweggetje

Vanaf de terrassen heeft u een prachtig uitzicht naar het dal van de rivier de Dordogne en het daarboven gelegen kasteel Roufillac.
Het deel van de Dordogne dat de Périgord Noir wordt genoemd is, is een van de aantrekkelijkste streken van Frankrijk met schitterend natuurschoon, riviertjes, meertjes en ontelbare grotten en prachtige kastelen.
Saint Julien de Lampon is een klein, gezellig dorpje. Alle basisvoorzieningen zijn op loop-, wandelafstand aanwezig. Elke donderdagochtend is het markt op het dorpsplein. Kerk, bank, postkantoor, 2 kruideniers, de bakker, de bar-pizzeria-tabac, de slager, het gezondheidscentrum, tennisbanen en tenslotte een aantal restaurants w.o. voor fijnproevers ‘la Gabarre’ maken het leven in Saint Julien de Lampon zeer aangenaam.
Op recreatief, sportief en cultureel gebied heeft de omgeving u veel te bieden. In de directe omgeving kunt u uitstekend fietsen, wandelen, paardrijden, golfen, tennissen, zwemmen en kanoën. In het vakantieseizoen zijn in het dorp kano’s, fietsen en mountainbikes te huur. In de nabijheid vindt men vele gerestaureerde historische stadjes, kastelen, tuinen en grotten.
Het schitterend gerestaureerd middeleeuwse Sarlat heeft vele restaurantjes, terrassen en culturele activiteiten, zoals straattheater en exposities. De zaterdagmarkt in het oude stadscentrum is zeker een bezoekje waard. Vanuit uw vakantieverblijf is o.m. Sarlat via mooi aangelegde fietspaden (oude spoorbaan) te bereiken.

Kaart van de omgeving
Kaart van de omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
Directe omgeving
De Dordogne
De Dordogne
Het "spoorbaan" fietspad
Het “spoorbaan” fietspad
Uitzicht vanaf het kasteel
Uitzicht vanaf Roufillac
Tuinen
Tuinen
Rustieke dorpen
Rustieke dorpen
Souillac
Souillac Byzantijnse kerk
Souillac
Souillac
Souillac
Souillac

Sarlat

Sarlat-la-Canéda is een levend bouwkundig museum, met één van de beste verzamelingen gebouwen uit de middeleeuwen, renaissance en de 17e-eeuw in Frankrijk. De smalle kasseistraten, omringd door verdedigingswerken, staan vol huizen uit deze periodes, rijk aan snijwerk en met steile daken die soms bedekt zijn met de traditionele platen. Goeddeels herbouwd tussen 1400 en 1500, na de verwoestingen van de Honderdjarige Oorlog. In 1962 werd Sarlat een van de eerste steden in Frankrijk die als geheel werden gerestaureerd en beschermd onder een nationaal restauratiebeleid.

Vergroot / enlarge foto met klik

Aan de Place de la Liberté, het mooie stadsplein, staan veel cafés en hier wordt op woensdag en zaterdag de beroemde markt van Sarlat gehouden. Dan liggen de kramen vol met truffels, walnoten en ganzenlever, naast alledaagse zaken voor de inwoners en souvenirs voor de toeristen.

Neem de tijd om door de fascinerende straatjes te zwerven; liefst ook ’s avonds, wanneer de historische sfeer wordt verstrekt door moderne gasverlichting.

Rocamadour

Boven op het rotsplateau Causse du Quercy vecht het dorp Rocamadour een eeuwige strijd met de zwaartekracht. Dit oudste bedevaartsoord van Frankrijk blijft de talrijke bezoekers met zijn fabelachtige uitzicht verbazen. De bouwers in de Middeleeuwen maakten handig gebruik van een natuurlijk fenomeen: het 140 meter diepe ravijn van de Alzou-rivier. Volgens de overlevering zou de oorsprong van deze rotsige plaats van één van de bewoners afstammen; de kluizenaar Amadour. Zijn intacte lichaam werd in de 12e eeuw teruggevonden, vandaar ook de naam Roc Amadour. Op somige dagen stroomden er vaak 30.000 pelgrims in de bedevaartsplaats samen. Ze beklommen de beroemde trappen om de miraculeuze maagd, de Zwarte Madonna te vereren. De Zwarte Madonna is een klein beeldje uit notenhout, dat door de tand des tijds en de vele aangestoken kaarsen helemaal zwart geworden is. Voor de natuur- en dierenliefhebbers is er naast het kasteel de Rocher des Aigles. Vanaf deze arend-rots kunt u verschillende prooidieren bezichtigen. De africhter laten de dieren spectaculaire duikvluchten maken.

Tourisme
La Roque Gageac

Het vestingstadje Domme geeft u een schitterend uitzicht over de Dordognevallei. Village le Bournat in Le Bugue, hier bevindt zich een buitenmuseum met een o.a. een boerderij, huis, school, winkel, zaagmolen, kostuums, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen en machines die een indruk geven van het leven in de voorgaande eeuwen. Rocamadour is vooral bekend als bedevaartsoord, waarbij men op de knieën de trappen beklom naar de hoog gelegen kerk met de zwarte madonna. La Roque Gageac is bekend als één van de meest pittoreske dorpjes van Frankrijk. Les Eyzies-de-Tajc de hoofdstad van de Préhistorie, is een kleine plaats in de Périgord Noir. Het ligt aan de rivier de Vézère, een zijrivier van de Dordogne. In en rond dit plaatsje zijn talloze prehistorische grotten Souillac met zijn Byzantijnse koepelkerk, de markt op vrijdag en verschillende culturele festivals is de moeite waard. Wanneer u geïnteresseerd bent in kastelen komt u in de Dordognestreek zeker aan uw trekken. U vindt er meer dan duizend, o.m. het vlakbij gelegen kasteel Fénelon in Sainte Mondane en het kasteel Les Milandes, beroemd geworden door Josephine Baker. Andere bezienswaardige kastelen zijn: Château Hautefort, Château Beynac, Château Castelnaud, Château La Treyne, Château Belcastel en Château Castenau Bezienswaardig zijn de talrijke prehistorische grotten. De beroemste is die van Lascaux II, u kunt hier de replica van de echte grot van Lascaux bezoeken. De Grotte de Rouffignac heeft meer dan 250 rotstekeningen, de entree is met een elektrisch treintje. Grotte de Cougnac is ook bekend om zijn vele rotstekeningen.

image
Roc St. Christophe

Roc St. Christophe, heeft de grootste overhangende rotsspleet in Europa en is sinds de prehistorie bewoond. Deze staat vermeld op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Grotten met druipstenen zijn onder andere: Grotte du Grand Roc, Grotte de Cougnac, Grotte de Domme en Gouffre de Padirac, u kunt hier meevaren op een ondergrondse zijrivier van de Dordogne. Tuinen om te bezichtigen zijn: Les jardins d’eaux in Carsac, Jardins de Cadiot bij Carlux, Jardins d’ Eyrignac, de kasteeltuinen bij Chateau Hautefort en Les jardins de Marqueyssac.

Gouffre de Padirac
Gouffre de Padirac

 

Cro-Magnon museum in Dordogne.

Cro-Magnon is de naam die werd meegegeven aan de eerste mens ooit gevonden. De Cro-Magnon mens is een prehistorisch persoon uit het laat paleoliticum. Van de Cor-Magnon zijn op verschillende plaatsen in West Europa fossielen gevonden, net als resten van gebruiksvoorwerpen.

Tijdens Pasen 2014 wordt er in het plaatsje Les Eyzies-de-Tayak in Dordogne een Cro-Magnon museum worden geopend. In dit museum krijgen bezoekers nieuwe inzichten in het leven van onze voorouders. Bovendien krijgt men de kans de eerste mens te ontmoeten.

Door middel van een aantal interactieve displays kunnen bezoekers ‘communiceren’ met hun voorouders en alles leren over onze geschiedenis. Ook zijn er hologrammen van de cro-magnonmens te zien. Bezoekers zullen tevens in staat zijn om een route te volgen door middel van een augmented reality bril die hen in staat stelt om de kliffen van het gebied te zien zoals ze 30.000 jaar geleden geweest zouden zijn.

Dit museum lijkt ons zeker een aanrader, vooral samen met uw kinderen.

Voor meer informatie over de historie van Frankrijk, kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/183/0/over-frankrijk-historie-van-frankrijk-prehistorie-en-oudheid