Het departement Dordogne (nummer 24), gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, viel vóór 1790 voor een groot deel samen met de vroegere provincie Périgord en is nu een onderdeel van de regio Aquitaine.
De oppervlakte van de Dordogne is 9.220 km2 en is na de Gironde en Les Landes het grootste departement van Frankrijk. De maximale afstand van noord naar zuid is 126 km en van oost naar west 116 km. De totale lengte van de grenzen van het departement bedraagt ca. 500 km.
DORDOG~1

Landschap
De Dordogne ligt op de westelijke uitlopers van het Massif Central en bestaat voor het grootste gedeelte uit een kalksteenplateau dat een dikte bereikt van enkele honderden meters. Door inkrimping en bewegingen van de aarde zijn er in de kalksteenkorst vele natuurlijke grotten ontstaan met fantastische druipsteenformaties en prehistorische tekeningen.
Door de vele rivieren in dit gebied, waaronder de Dordogne, zijn er valleien ontstaan met een zeer vruchtbare sliblaag, waar zich de belangrijkste economische activiteiten, vooral op agrarisch gebied, afspelen. De Dordogne is met ca. 500 kilometer lengte een van de langste rivieren van Frankrijk. De Dordogne ontspringt op de noordflank van de hoogste top van de Auvergne, de Puy de Sancy (1886 m), op 1680 meter hoogte, voortkomend uit de riviertjes Dorde en Dogne. Vanaf het Massif Central stroomt de rivier door de departementen Puy-de-Dôme, Corrèze, Dordogne en Gironde naar de Atlantische Oceaan.
Het hoogste punt van de Dordogne (478 m) ligt in het Forêt de Vieillecour, ten noordwesten van Saint-Pierre-de-Frugie. In het gebied zijn veel grotten te vinden, waarvan die van Lascaux beroemde prehistorische schilderingen bevatten.

Klimaat
De Dordogne heeft een overgangsklimaat met over het algemeen milde winters en ’s zomers temperaturen die een graad of vijf boven die in Nederland liggen. De beste maanden om dit gedeelte van Frankrijk te bezoeken zijn de maanden april, mei, juni, september en oktober.
De warmste maanden zijn juli en augustus met gemiddelde temperaturen van 20°C en pieken van boven de 30°C.
Het zuidelijke deel van de Périgord staat sterk onder invloed van het landklimaat van het Massif Central. In de zomer lopen de gemiddelde temperaturen hier op van 21-27°C, en is het regelmatig warmer dan 30°C.